Sunday 31 July 2011

Elena's vlucht - Susan Smit

Zonet las ik het boek “Elena’s vlucht” van Susan Smit uit. Het boek is toevallig in mijn handen beland als cadeautje na het bijwonen van een redactievergadering voor lezers van ‘Happinez’.

Het boek is een aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over de wereld van de Roma-zigeuners. De grote thema’s in het boek zijn romantiek, verlies, tradities en cultuurverschillen. De rode draad doorheen het verhaal behandelt de toenadering en afwijzing van mensen met verschillende achtergronden en tradities.

Eén van de wijze uitspraken, waar het boek trouwens vol van staat, die ik persoonlijk héél bijzonder vind en nooit meer wil vergeten, is de volgende:

“Iemand heeft me eens gezegd dat we allemaal een Rode Zee hebben om te splijten, zoals Mozes deed toen de farao hem op de hielen zat. Als we onze grootste angst trotseren en onze diepste gevoelens volgen, zullen we tot onze verbazing merken dat de diepste zee wijkt, dat zelfs het onmogelijke, mogelijk wordt.”


Flaptekst van het originele boek:
Elena reist met haar "kumpania" - een groep van zigeunerfamilies - met paarden en huifkarren door het roerige Europa van de jaren dertig. Op haar veertiende wordt ze uitgehuwelijkt aan een oudere weduwnaar en vanaf dat moment moet ze zich schikken in de ondergeschikte rol van "romni", getrouwde vrouw.
Als Elena een jaar na de bruiloft nog steeds niet zwanger is en kwade tongen beweren dat ze haar echtgenoot heeft vervloekt, besluit ze de besloten gemeenschap te ontvluchten.
Ze vindt werk als dienstmeid in een Limburgs dorp, maar ze ontdekt al snel dat ze nooit geaccepteerd zal worden door de "gadje", de niet-zigeuners. De dorpelingen beschouwen zigeuners als "barakkenvolk", onbetrouwbare heidenen die niet willen deugen.
Alleen Nicolaas, een fijnbesnaarde jongeman die op het land van zijn vader werkt, is vriendelijk tegen haar, en langzaam bloeit er iets op tussen hen.
Elena’s vlucht is een kleurrijke debuutroman over een ontluikende liefde tussen twee jonge mensen, gesitueerd in de mysterieuze en voor buitenstaanders ontoegankelijke wereld van de Roma-zigeuners. Susan Smit schreef een zinderend verhaal vol verbeeldingskracht, magie en rijke taal in de traditie van Isabel Allende en Joanne Harris (Chocolat).


Cover van het originele boek:

Cover van de Happinez-uitgave:


No comments:

Post a Comment